Výzva skipperom motorových lodí


SPOMAĽTE, DODRŽIAVAJTE PREDPISY A BUDŤE OSTRAŽITÍ !
Závažné nehody motorových člnov: mŕtvy plavec – skipper vo väzení
Bohužiaľ musíme opakovane podávať správy o nehodách s ťažkými zraneniami a tiež s vážnymi až smrteľnými následkami. Posledná nehoda, ktorá skončila smrťou plavca sa stala 10. augusta 2020 neďaleko Rovinji v Chorvátsku.
Nemecký skipper motorového plavidla v plnej rýchlosti prehliadol plavca. Zraneného plavca už nebolo možné zachrániť a zomrel na mieste. Vodič motorového člnu bol okamžite zatknutý a momentálne čaká na obvinenie v chorvátskom väzení.
Podobný prípad nám bol hlásený v súvislosti s neopatrným vodičom vodného skútra, ktorý jazdil neprimeranou rýchlosťou v bezprostrednej rýchlosti plavca.
Rovnako sa s podobnými prípadmi stretávame na riekach a jazerách: 16. augusta 2020 sa na titulky novín dostal skipper motorovej jachty, ktorý opitý jazdil rýchlosťou 70 km / h namiesto povolených 25 km/h.
Bohužiaľ to nie sú ojedinelé prípady tejto sezóny: Minulý rok to bola mladá rakúska žena, ktorá bola pri potápaní spolu so svojím otcom, inštruktorom potápania, smrteľne zranená motorovým člnom, ktorý sa pohyboval neprimeranou rýchlosťou príliš blízko pri brehu.
Pamätáme aj na tragickú nehodu, ktorá nastala pred niekoľkými rokmi, keď šnorchlujúce deti zakladateľa iniciatívy plavieb pre sociálne znevýhodnené deti (Mirnomore) zrazil nepozorný vodič motorového člna. Jedno dieťa zomrelo a druhé bolo vážne zranené s trvalými následkami.
Naša naliehavá výzva pre všetkých milovníkov motorových vodných športov znie:
Pri riadení plavidla – obzvlášť motorovej lode a skútra – sú absolútne nevyhnutné:
Ostražitosť – Ohľaduplnosť – Dodržiavanie predpisov
Každý vodič člnu alebo vodného skútra je zo zákona povinný byť mimoriadne opatrný a udržiavať bezpečnú vzdialenosť od plavcov a brehu. V týchto prípadoch správne orgány postupujú veľmi striktne!
Poistenie lode a poistenie zodpovednosti kapitána (tu) chránia pred finančnou stratou v dôsledku nehody – ale nie pred stratou života alebo ťažkými následkami zranených osôb a stratou vlastnej slobody!